Chaos je taky Boží :D

Proč se nevzali, když spolu mají dítě?

15. 1. 2011 9:12

Ve srovnání s rokem 1989, kdy bylo v České republice 7,9 % dětí narozených mimo manželství, stoupl tento počet v roce 2009 na 38,8 %. Tento nárůst je možné spojovat s trendy v zahraničí. Jak uvádí Šalamounová (2007), v některých severských státech Evropy dosahuje podíl dětí narozených mimo manželství i více než 50 %. V České republice se podle šetření SEPM 2006 [1] přibližně polovina dětí narozených mimo manželství rodí do nesezdaného soužití (Hamplová, 2007). Nesezdané soužití tedy s nárůstem mimomanželské plodnosti, která je jedním z nejvýraznějších trendů současného demografického vývoje, úzce souvisí. Otázkou je, proč se rodí děti do nesezdaného soužití, proč se jejich rodiče nevezmou? 

V rámci výzkumu SEPM byla svobodným matkám předložena sada deseti výroků charakterizujících možné důvody, proč neuzavřely manželství. Dále měly vybrat důvod, který byl pro ně nejdůležitější. Byl patrný rozdíl mezi odpověďmi osamělých matek a matek žijících v nesezdaném soužití. Ženy žijící v nesezdaném soužití častěji souhlasily s výroky, které odmítají instituci manželství. Sňatek cítí jako zbytečnou formalitu. Dále uváděly, že sňatek neuzavřely, protože to pro ně nebylo výhodné a že se nechtěly vdávat těhotné. Zmiňovaly i nákladnost svatby. Důvodem, který byl společný jak pro nesezdané matky, tak pro osamělé, byla obava ze ztráty nezávislosti. Poměrně velký podíl neprovdaných matek připouštěl, že důvodem byla nejistota vztahu a poměrně často uváděly, že svatbu odmítal partner (Hamplová, 2007). 

Tento výzkum mě inspiroval k tomu, že jsem v letech 2008 – 2010 realizovala kvalitativní šetření s cílem porozumět důvodům vedoucím k nesezdanému soužití, ve kterém je vychováváno alespoň jedno dítě, jehož jsou biologickými rodiči oba partneři. V těchto případech lze tedy hovořit o alternativě manželství. Na rozdíl od šetření SEPM 2006, které se zaměřovalo pouze na výpovědi žen, byly uskutečněny rozhovory jak s ženami, tak i s jejich partnery. Celkem jsem od roku 2008 do poloviny roku 2010 uskutečnila 27 hloubkových rozhovorů – bylo zaznamenáno 15 výpovědí žen a 12 výpovědí mužů (tři muži rozhovor odmítli). 

Konverzační partneři v rámci rozhovorů uvádějí mnohem bohatší škálu důvodů, proč neuzavřeli manželství [2]. Současně se navíc ukázalo, že je ve většině případů více důvodů ovlivňující vznik nesezdaného soužití, ve kterém jsou vychovávány děti. Důvody mužů a žen se v těchto případech nelišily. Zajímavý byl v této souvislosti vliv žen na podobu partnerského vztahu. Z rozhovorů vyplynulo, že je to převážně žena, kdo určuje podobu vztahu. Muži se jevili v uvažování konzervativnější. Dosavadní výsledky ukazují, že nesezdané soužití není ve většině případů plánované, nejedná se tedy o celoživotní strategii a dá se říci, že je to něco, do čeho se lidé dostali z důvodu určitých okolností, do čeho „vklouzli“. Nejfrekventovanějším uváděným důvodem je postoj, že „manželství je formalita“. Mezi významné důvody patří „vliv okolí“. „Finanční výhody – účelové nesezdané soužití“ uvedl pouze jeden nesezdaný pár. „Obava ze změny“ je charakteristická především pro ty, kteří manželstvím prošli a v současné době jim forma nesezdaného soužití vyhovuje, cítí se spokojenější než v manželství. „Situační bariéry uspořádání svatby (nákladná svatba, svatba jako velká investice)“ jsou naopak charakteristickým důvodem pro mladé svobodné páry. Na volbu nesezdaného soužití má vliv i samotná osobnost, hodnoty, postoje, zkušenost, životní styl, ale i např. osobní situace. Uváděné důvody jsou však především jakýmsi zdůvodněním stavu, který nastal za určitých podmínek a okolností, jeho racionalizací. Téměř všichni, s nimiž jsem uskutečnila rozhovor, mají v úmyslu někdy sňatek uzavřít – důvody jsou jak praktické, právní, tak spočívající v romantických představách. Jsou to lidé, kteří žijí spíše přítomností než plánující budoucnost. Právní záležitosti většina z nich neřeší a nezajímají se o ně. 

( převzato z www.socioweb.cz)

Literatura:
Šalamounová, P. 2007. „Mimomanželská plodnost v Evropě.“ SOCIOweb [online]. 2007/1. [cit. 2010-06-01]. Dostupné z: 
http://www.socioweb.cz/upl/editorial/download/136_socioweb%201-07%20cely.pdf
Hamplová, D. 2007. Děti bez partnera nebo na psí knížku? Pp. 49 – 58 in D. Hamplová (ed.). 2007. Děti na psí knížku? Mimomanželská plodnost v ČR. Praha: Sociologický ústav AV ČR. 
Vítečková, M. 2010 (v tisku). „Rodičovství v nesezdaném soužití.“ in Chaloupková, J. (ed.). Proměny rodinných a profesních startů. Praha: Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.. 

[1] Výzkumné šetření Sociální a ekonomické podmínky mateřství (SEPM) se zaměřovalo na situaci vdaných i neprovdaných matek v České republice s dětmi do deseti let. Celkem bylo dotazováno 1160 žen. 
[2] Podrobněji viz Vítečková 2010.

Zobrazeno 1399×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz